Chemia w pożywieniu - Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
- 54,50 zł 49,05 zł
- szt.
- Producent: Vital
- Waga: 0.55 kg
-
Dostępność:
Jest
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
- Autor: Hans-Ulrich Grimm
- ISBN: 978-83-64278-28-0
- Liczba stron: 352
- Wymiary: A5
- Rok wydania: 2014
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych.
Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie – one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.
Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
ISBN: 978-83-64278-28-0
EAN: 9788364278280
Autor: Hans-Ulrich Grimm
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 352
Wydanie: 1
Rok wydania: 2014
Kategorie:
- Chemia
- Kucharstwo. Żywność. Gastronomia
- Przetwórstwo spożywcze
- Wydawnictwa popularne