Chemia w pożywieniu - Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą

  • 54,50 zł 49,05 zł
  • szt.
  • Dodaj recenzję:
    • Producent: Vital
    • Waga: 0.55 kg
    • Dostępność: Jest
      Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
    • Autor: Hans-Ulrich Grimm
    • ISBN: 978-83-64278-28-0
    • Liczba stron: 352
    • Wymiary: A5
    • Rok wydania: 2014

    Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych.
    Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie – one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków.
    Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.
    Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.

    ISBN: 978-83-64278-28-0
    EAN: 9788364278280
    Autor: Hans-Ulrich Grimm
    Oprawa: Miękka
    Liczba stron: 352
    Wydanie: 1
    Rok wydania: 2014
    Kategorie:

    • Chemia
    • Kucharstwo. Żywność. Gastronomia
    • Przetwórstwo spożywcze
    • Wydawnictwa popularne