Rozwiązania EM: Trawienie Możliwości efektywnych mikroorganizmów

  • 25,00 zł
  • szt.
  • Dodaj recenzję:
    • Producent: Fundacja Żródła Życia
    • Waga: 0.25 kg
    • Dostępność: Jest
    • Autor: Ernst Hammes i Gisela van den Höövel
    • Liczba stron: 88
    • Wymiary: 16 x 23 cm
    • Rok wydania: 2012

    Przewód pokarmowy zasiedlony jest przez rozmaite odmiany bakterii, drożdży, grzybów i innych organizmów jednokomórkowych. Jest ich dziesięć razy więcej niż komórek ludzkiego ciała. Dzięki zadziwiającemu procesowi symbiozy umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i utrzymują go w zdrowiu.

    A jednak od 200 lat ludzkość toczy zaciętą walkę przeciw mikroorganizom – jest to walka nie tyle bez precedensu, co przede wszystkim zgubna w skutkach. W rezultacie powstają coraz bardziej niebezpieczne mutacje grzybów, bakterii i wirusów, które z kolei powodują nieznane i często trudne do wyleczenia choroby, a jednocześnie zawyżają koszty związane z medycyną, higieną i produkcją żywności.

    Odkrycia naukowe, które podają rozwiązania tego problemu, zalegają od lat na półkach bibliotek najprzeróżniejszych fakultetów. W książce Rozwiązania EM – Trawienie wiedza ta została zebrana i przedstawiona w zrozumiałej formie, w nadziei na rozwinięcie nowych, prostych strategii odnośnie zdrowia.

    Autor: Ernst Hammes i Gisela van den Höövel
    Ilość stron 88
    Format 16 x 23 cm
    Oprawa miękka, kolorowe ilustracje

    Spis treści
    Przedmowa __________________________________________ 7
    1 Zrozumieć proces trawienia _____________________________ 9
    1.1 Dziedziczność a zdrowie __________________________________ 9
    1.2 Kooperacja ___________________________________________ 12
    1.3 Zmiany w światopoglądzie _______________________________ 14
    1.4 Śmierć czai się w jelitach _________________________________ 17
    1.5 Wpływ stylu życia na funkcjonowanie systemu odpornościowego _____ 19
    1.6 Mikroorganizmy naszymi partnerami ______________________ 23
    1.7 Układ trawienny miejscem najbardziej intensywnego kontaktu
    organizmu ze środowiskiem naturalnym ____________ 27
    1.8 Przebieg procesów trawiennych ___________________________ 29
    1.8.1 Funkcja jamy ustnej _______________________________ 29
    1.8.2 Funkcje żołądka __________________________________ 30
    1.8.3 Funkcje jelita cienkiego _____________________________ 30
    1.8.4 Funkcje jelita grubego ______________________________ 30
    1.9 W jaki sposób mikroorganizmy dostają się do organizmu? ______ 33
    1.10 Produkty ekologiczne z dużą zawartością substancji suchej _____ 34
    1.11 Mikroorganizmy w organach układu pokarmowego płodu ______ 38
    1.12 Podsumowanie ________________________________________ 41
    2 Jelita – korzenie organizmu ____________________________ 43
    2.1 Powstawanie błędnego koła ______________________________ 44
    2.2 Zespół nieszczelnego jelita _______________________________ 45
    2.3 Przykłady chorób powstałych w wyniku dysbiozy______________ 47
    2.4 Zdrowe odżywianie_____________________________________ 50
    2.5 Czego nie należy spożywać? ______________________________ 50
    2.6 Co można spożywać? ___________________________________ 52
    2.7 Ogólne wytyczne zdrowego odżywiania ____________________ 54
    2.8 Grzyby w jelitach ______________________________________ 55
    2.9 Pasożyty _____________________________________________ 56
    2.10 Dlaczego probiotyki? ___________________________________ 58
    2.11 Probiotyki – mali pomocnicy _____________________________ 59
    2.12 Dlaczego Efektywne Mikroorganizmy? ______________________ 60
    2.13 Interesujące fakty ______________________________________ 63
    3 Terapia zorientowana na wspomaganie systemu odpornościowego ____ 65
    3.1 Ćwiczenia na trampolinie: życie to ruch – ruch to życie _________ 66
    3.2 Sól _________________________________________________ 68
    3.3 Preparaty na bazie mikroorganizmów ______________________ 69
    4 Przypisy ____________________________________________ 72
    5 Bibliografi a _________________________________________ 73
    6 Zalecana literatura ___________________________________ 74