Rozwiązania EM: Trawienie Możliwości efektywnych mikroorganizmów
- 25,00 zł
- szt.
- Producent: Fundacja Żródła Życia
- Waga: 0.25 kg
-
Dostępność:
Jest
- Autor: Ernst Hammes i Gisela van den Höövel
- Liczba stron: 88
- Wymiary: 16 x 23 cm
- Rok wydania: 2012
Przewód pokarmowy zasiedlony jest przez rozmaite odmiany bakterii, drożdży, grzybów i innych organizmów jednokomórkowych. Jest ich dziesięć razy więcej niż komórek ludzkiego ciała. Dzięki zadziwiającemu procesowi symbiozy umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i utrzymują go w zdrowiu.
A jednak od 200 lat ludzkość toczy zaciętą walkę przeciw mikroorganizom – jest to walka nie tyle bez precedensu, co przede wszystkim zgubna w skutkach. W rezultacie powstają coraz bardziej niebezpieczne mutacje grzybów, bakterii i wirusów, które z kolei powodują nieznane i często trudne do wyleczenia choroby, a jednocześnie zawyżają koszty związane z medycyną, higieną i produkcją żywności.
Odkrycia naukowe, które podają rozwiązania tego problemu, zalegają od lat na półkach bibliotek najprzeróżniejszych fakultetów. W książce Rozwiązania EM – Trawienie wiedza ta została zebrana i przedstawiona w zrozumiałej formie, w nadziei na rozwinięcie nowych, prostych strategii odnośnie zdrowia.
Autor: Ernst Hammes i Gisela van den Höövel
Ilość stron 88
Format 16 x 23 cm
Oprawa miękka, kolorowe ilustracje
Spis treści
Przedmowa __________________________________________ 7
1 Zrozumieć proces trawienia _____________________________ 9
1.1 Dziedziczność a zdrowie __________________________________ 9
1.2 Kooperacja ___________________________________________ 12
1.3 Zmiany w światopoglądzie _______________________________ 14
1.4 Śmierć czai się w jelitach _________________________________ 17
1.5 Wpływ stylu życia na funkcjonowanie systemu odpornościowego _____ 19
1.6 Mikroorganizmy naszymi partnerami ______________________ 23
1.7 Układ trawienny miejscem najbardziej intensywnego kontaktu
organizmu ze środowiskiem naturalnym ____________ 27
1.8 Przebieg procesów trawiennych ___________________________ 29
1.8.1 Funkcja jamy ustnej _______________________________ 29
1.8.2 Funkcje żołądka __________________________________ 30
1.8.3 Funkcje jelita cienkiego _____________________________ 30
1.8.4 Funkcje jelita grubego ______________________________ 30
1.9 W jaki sposób mikroorganizmy dostają się do organizmu? ______ 33
1.10 Produkty ekologiczne z dużą zawartością substancji suchej _____ 34
1.11 Mikroorganizmy w organach układu pokarmowego płodu ______ 38
1.12 Podsumowanie ________________________________________ 41
2 Jelita – korzenie organizmu ____________________________ 43
2.1 Powstawanie błędnego koła ______________________________ 44
2.2 Zespół nieszczelnego jelita _______________________________ 45
2.3 Przykłady chorób powstałych w wyniku dysbiozy______________ 47
2.4 Zdrowe odżywianie_____________________________________ 50
2.5 Czego nie należy spożywać? ______________________________ 50
2.6 Co można spożywać? ___________________________________ 52
2.7 Ogólne wytyczne zdrowego odżywiania ____________________ 54
2.8 Grzyby w jelitach ______________________________________ 55
2.9 Pasożyty _____________________________________________ 56
2.10 Dlaczego probiotyki? ___________________________________ 58
2.11 Probiotyki – mali pomocnicy _____________________________ 59
2.12 Dlaczego Efektywne Mikroorganizmy? ______________________ 60
2.13 Interesujące fakty ______________________________________ 63
3 Terapia zorientowana na wspomaganie systemu odpornościowego ____ 65
3.1 Ćwiczenia na trampolinie: życie to ruch – ruch to życie _________ 66
3.2 Sól _________________________________________________ 68
3.3 Preparaty na bazie mikroorganizmów ______________________ 69
4 Przypisy ____________________________________________ 72
5 Bibliografi a _________________________________________ 73
6 Zalecana literatura ___________________________________ 74