Kuchnia Żydowska
- 5,99 zł
- szt.
- Producent: Arystoteles
- Waga: 0.3 kg
-
Dostępność:
Mało
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
- Liczba stron: 64
- Rok wydania: 2014
Kuchnia żydowska – narodowa kuchnia Żydów charakteryzująca się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności.
Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.
ISBN: 978-83-63803-57-5
EAN: 9788363803575
Redakcja: Grażyna Małecka
Wydawca: Arystoteles
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 64
Rok wydania: 2014
Kategorie:
- Książki kucharskie
- Kuchnia regionalna