Kuchnia Żydowska

  • 5,99 zł
  • szt.
  • Dodaj recenzję:
    • Producent: Arystoteles
    • Waga: 0.3 kg
    • Dostępność: Mało
      Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
    • Liczba stron: 64
    • Rok wydania: 2014

    Kuchnia żydowska – narodowa kuchnia Żydów charakteryzująca się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności.

    Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.

    ISBN: 978-83-63803-57-5
    EAN: 9788363803575
    Redakcja: Grażyna Małecka
    Wydawca: Arystoteles
    Oprawa: Miękka
    Liczba stron: 64
    Rok wydania: 2014
    Kategorie:

    • Książki kucharskie
    • Kuchnia regionalna