Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności
- 99,00 zł 94,05 zł
- szt.
- Producent: PWN
-
Dostępność:
Jest
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Opis
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 2 opisano:
- witaminy;
- rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze;
- nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego;
- alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności;
- toksyny surowców żywnościowych;
- dodatki do żywności i suplementy diety;
- analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
EAN: 9788301196264
Praca zbiorowa
Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Liczba stron: 344
Rok wydania: 2017
Ciężar: 0,59 kg
Kategorie:
- Chemia organiczna
Kucharstwo. Żywność. Gastronomia
Podręczniki akademickie. Skrypty
Przetwórstwo spożywcze