Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności

  • 99,00 zł 94,05 zł
  • szt.
  • Dodaj recenzję:
    • Producent: PWN
    • Dostępność: Jest
      Czas realizacji: 2-3 dni robocze

    Opis
    Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
    Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
    W tomie 2 opisano:
    - witaminy;
    - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze;
    - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego;
    - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności;
    - toksyny surowców żywnościowych;
    - dodatki do żywności i suplementy diety;
    - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

    Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

    EAN: 9788301196264
    Praca zbiorowa
    Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna
    Oprawa: Miękka
    Format: 16.5x23.5cm
    Liczba stron: 344
    Rok wydania: 2017
    Ciężar: 0,59 kg

    Kategorie:

    • Chemia organiczna
      Kucharstwo. Żywność. Gastronomia
      Podręczniki akademickie. Skrypty
      Przetwórstwo spożywcze