Chemia żywności Tom 1 Główne składniki żywności
- 99,00 zł 94,05 zł
- szt.
- Producent: PWN
-
Dostępność:
Jest
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Opis
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
- zakres i rolę chemii żywności;
- budowę surowców i produktów żywnościowych;
- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
- interakcje składników żywności;
- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
EAN: 9788301196257
Praca zbiorowa
Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Liczba stron: 458
Rok wydania: 2017
Ciężar: 0,76 kg
Kategorie:
- Chemia organiczna
Kucharstwo. Żywność. Gastronomia
Podręczniki akademickie. Skrypty
Przetwórstwo spożywcze